Lige nu i butikken

23 10 2013 100

 

Stilton i portvin

 

Så er vi klar med året Stilton i Portvin.

 

Stilton I Portvin

 

Men ét er dog sikkert: Portvin og Stilton er gennem tiden blevet et fasttømret par.

Kombinationen af det søde og blåskimmel er suveræn. Nogle nøjes dog ikke med at drikke portvinen - vi lader osten trække i portvin.

Vi har fyldt Stilton i små krukker og overhældt den med portvin. I England kalder de denne løsning ”potted” Stilton. Det er en flot løsning og som egner sig godt til Julebordet, men også som en fin værtinde gave både til ham og hende.

HUSK – Må først åbnes til Jul !

 


 

Panforte

 

Panforte

 

 

 

 

 

 

 

Fra Siena i Italien til Frederiksværksgade i Hillerød

 

Panforten kan købes i butikken fra ca. november - februar måned.

Igen i år har vi fået Panforte hjem direkte fra Siena i Italien.

Panforte er en klassisk toscansk specialitet fra Siena, der efter sigende stammer tilbage fra 1200-tallet, hvor det blev kaldt Panpepato på grund af den store mængde peber og andre krydderier, der kom i dejen. En nyere version af Panpepato - også kaldet Panforte Margherita opkaldt efter den italiensk dronning af Savoy.

Traditionelt blev Panforte Nero lavet med honning, peber, nelliker, mandler, sukker og brød. I dag fremstilles denne lækre og søde krydderkage efter en nyere opskrift fra 1879, der blandt andet består af en guddommelig blanding af honning, kandiseret frugt og nødder. Opskriften blev første gang lavet til ære for Dronning Margherita af Savoy, da hun besøgte Siena til det verdenskendte hestevæddeløb, Il Palio. Den nye version af Panforte blev kaldt Margherita (eller Panforte Bianco), og afveg fra det oprindelige Panforte Nero ved, at der nu var færre krydderier i, og kagen delikat blev bestrøet med flormelis.

Panforte betragtes som en julespecialitet på nationalt plan i Italien, mens den i Siena nydes året rundt.

Kom og smag på lækkerierne.

 


 

Mont D´or

 

Fransk Montdor

  

Mellem Frankrig og Schweiz

Mont dór betyder det gyldne bjerg men det er også navnet på en bjergtop i Jurabjergene. Det er i dette område på grænsen mellem Frankrig og Schweiz at vacherin Mont dór bliver fremstillet. Selvom franskmændene har produceret osten i over 200 år, herskede der i mange år uenighed mellem de to lande, om hvem der først begyndte at fremstille ostene. Det endte med, at schweizerne trak sig og gav franskmændene æren.

Fremstilling af Vacherin Mont D´or

Der er kun to racer af køer, Pie rouge de l’ Est og Montbéliarde, der må levere mælk til denne særlige vacherinost. De græsser i bjergene omkring 700 meter oppe. Osten produceres i en begrænset periode fra august til slutningen af marts, men det er fra efteråret begyndelse og frem til begyndelsen af det nye år at osten er bedst.

Efterspørgslen i Frankrig er så stor, at den ofte endnu ikke er moden nok ved leveringen.

Vacherin-osten fremstilles udelukkende af råmælk og de flade runde ostehjul, som man kan få i flere størrelser fra 0.5 kg op til tre kg, modner først på brædder af grantræ. Her bliver de vendt jævnligt og gnedet med saltlage. Derefter kommer ostene i æsker af spåntræ, også lavet af gran og i disse æsker modnes de færdigt. Ostene sælges også i disse træbånd, da de er med til at holde sammen på osten. Det er den endelige modning i æskerne, som giver osten dens konsistens, farve og smag.

Mont D'or er velegnet på et ostebord, hvor den kan serveres med en ske i, men det de fleste nok forbinder osten med er at lave en skøn fondue ud af osten. Se opskriften her

Denne særdeles lækre ost er til at få fat på fra oktober til ca. februar måned.

Borup Ost v/Niels Hammerich · Frederiksværksgade 11b · 3400 Hillerød · Tlf.: 48 27 80 78 · kontakt@borupost.dk